We deden eens wat anders tijdens een uitje: flyboarden!

FlyboardWorld geeft sportieve en onvergetelijke workshops aan bedrijven

Frank Speets belde mij laatst op met de vraag of ik eens wilde flyboarden. Gewoon, om het te ervaren zodat ik het misschien wel aan de zakelijke markt kon uitleggen. Ik mocht ook nog iemand meenemen… Scrollend door mijn iPhone kwam ik al snel bij ‘waterrat’ Stijn Oude Vrielink, Marketing Manager van OCEANDIVA. Op een zonnige zaterdagochtend begon ons avontuur bij de Nieuwe Meer, het strand tussen het Amsterdamse Bos en Amsterdam-West. Een ideale thuishaven voor watersporten, vanwege de goede bereikbaarheid, parkeergelegenheid en het naastliggende restaurant Aquarius.

Het verhaal van Frank en Marcel
Voordat we ons de ‘flyboard-gear’ eigen maken, willen we iets meer achtergrondinformatie. Want hoe kom je erop om een flyboard-bedrijf op te starten?! Frank vertelt over zijn compagnon Marcel Freeze, die in de zomer van 2013 in aanraking kwam met deze watersport. De sport liet hem niet los en daarom heeft hij direct research gedaan, de basis voor een bedrijf gelegd en een naam bedacht. In de zomer van 2014 ging FlyboardWorld operationeel. Dat was ook de zomer waarin Frank en Marcel elkaar tijdens de Alpe d’HuZes tegenkwamen. ‘En zo rolde ik erin,’ vertelt Frank ons aan de waterkant. Sinds 1 januari 2015 zijn de jonge ondernemers samen verder gegaan. ‘Eerst in Friesland, toen in Oegstgeest en Amsterdam om vervolgens alleen nog met Amsterdam verder te gaan. We hebben letterlijk naar Google Maps gekeken en ‘aangekruist’ wat wij geschikte plekken vonden in Amsterdam. Het vergunningentraject is best gecompliceerd: je wordt van de gemeente naar Waterschap gestuurd en zij sturen je weer door naar politie en brandweer. Maar, het is gelukt! En nu zitten we voor het derde seizoen op deze plek, aan de Nieuwe Meer.’

Let’s do it!
Mooi, dan willen wij het weleens ervaren nu. Dus kom maar op en wij hijsen ons in een wetsuit om vervolgens met onze voeten in de boots van het flyboard te stappen. Aan Stijn de eer om eerst te gaan. Vlak voordat hij ‘te water gaat’ krijgen we nog wat handige (en misschien wel cruciale!) tips: probeer je benen iets gebogen te houden, maar wel stabiel. Houd balans, focus op de horizon en zorg ervoor dat je zo veel mogelijk met je hoofd eerst het water raakt, dus duikend ‘ten onder’ gaat, wanneer je wankelt. Ach, de rest spreekt voor zich, zoals: je stuurt met je voeten (tenen naar beneden is naar voren bewegen).

En dan is het zover: Stijn gaat erin en binnen een minuut wordt hij twee meter boven het water ‘gespoten’ door het water in de slang waaraan zijn flyboard vastzit. De andere kant van de slang zit vast aan de waterscooter die Marcel stuurt en bedient. Hij bepaalt hoe hard de flyboarder het water uit wordt ‘gespoten’. Ik hoor blije kreten boven het wateroppervlak van Stijn en hij heeft het bovendien wel erg snel onder de knie, Frank is het daar mee eens: ‘Ja, hij doet het bovengemiddeld goed.’ We staan op de steiger en kijken naar Stijn die af en toe als een dolfijn het water induikt om binnen twee seconden weer hoog boven het water uit te ‘zweven’. Ondertussen komen er groepen mensen aan: een vrijgezellenfeest en een familie. ‘We krijgen erg veel groepen en kunnen met onze twee waterscooters makkelijk 15 personen aan,’ vertelt Frank.

 

Combinaties met bubble football

Het mooie aan de ‘flyboard scene’ is dat iedereen elkaar wel kent en elkaar ook helpt wanneer grote groepen deelnemers zich melden. ‘Logisch ook, we hebben niet allemaal tien installaties, dus dan werk je graag samen met andere aanbieders. Het maximaal aantal dat we op een hele dag kunnen begeleiden is 100 personen. Dan combineren we flyboarden met bubble football en schalen we met waterscooters en flyboards op. We zijn dan met zeven of acht mensen tegelijk in het water – wat weer een erg leuk beeld geeft tijdens een bedrijfsuitje!’

Zowel in het water als aan de kant genieten
Nu is het mijn beurt! Focus op de horizon, benen gebogen, maar niet té, balans, balans, ba…waaaaaaah… Wat is dit leuk! Ik vlieg, zweef, duik, zwem, lach en dat keer op keer. Wat een ontzettend leuke activiteit is dit – ook voor de mensen aan de waterkant, want degene die op dat moment actief in het water is brengt zoveel energie over op de rest, dat iedereen staat te popelen om ook te gaan.

Blijvende herinnering
FlyboardWorld zorgt er bovendien voor dat de vreugde (of angst) wordt vastgelegd; het is mogelijk om 10 GoPro-foto’s voor 7,50 euro te bestellen of een filmpje voor 20 euro. Voor beide ‘naslagwerken’ betaal je 25 euro per persoon. In groepsverband kost flyboarden 50 euro per persoon voor 20 minuten – en geloof me, het voelt als een uur!

Flyboard demonstraties
Frank en Marcel staan zelf natuurlijk regelmatig op zo’n board en kunnen dan ook een stevig staaltje ‘flyboarden’. Daarom geven zij demonstraties vanuit FlyboardWorld voor onder andere watersportevenementen, festivals of tijdens events bij paviljoens aan het water. ‘En het geeft mij nog altijd een kick. Waarom? Het gevoel van vrijheid, nooit uitgeleerd zijn en zweven boven water,’ zo sluit Frank af. Stijn en ik zijn toe aan een wijntje en bekijken elkaars actiefoto’s nog even uitgebreid op het terras van Aquarius!

× Hoe kan ik je helpen?